Skvallerträning i bild

Jag har skkrivit om skvallerträning här, men ibland behöver man se det i bilder. Denna situation är jättesvår. Bredvid maxs pappa finns det en dvärgschnauzer kennel och de skäller som besatta så fort någon går förbi. Inte konstigt om man tänker på att de lyckas skrämma bort alla som går förbi i deras tankar då alla just går förbi. Qing blir självklart jättetaggad av hundarna och det har hänt att han sprungit fram till dem och skällt, nos mot nos med ett staket emellan.


Jag har fyllt min vänster hand med godis och håller kopplet i höger hand. Låter Qing få en bit godis i taget och låta han jobba med tungan för att komma åt de i min hand. Om jag märker att han håller på att ge upp så låter jag han få godbiten och börjar om igen men en ny som han kämpar med. Jag håller handen framför nosen hela tiden. Detta är svårt för Qing och därför börjar jag om från början, på det sättet som man tränar in skvallerträning.






En dag i snön

Igår spenderade vi hela dagen på landet och Maxs pappa. Det var snästan en halvmeter snö och Qing sprnag och hoppade som aldrig förr i snön. Han fick även upp ett harspår och att det fanns en bäck som stoppade hans jakt var tur, annars hade han nog varit haren på spåren än.







Till och med kissa var svårt för den lille


Qing jagade snöbollar och försökte leta upp dem efter att de slagit i marken=)

Qing tyckte det var toppen med snö och bollar


Gratis hundtidning

Man kan knappt tro att det är sant med det finns en webbtidning om hundar som är helt gratis.
Hemsidan är www.hundensvarld.se. Gå in och anmäl er som prenummeranter och tidningen trillar in i er inbox på mailen varje månad. Jag garanterar att ni kommer gilla det.

PS. någonstans i tidningen finns det två bilder på min lille svara skönhet


Hundfödsel



Man kan klicka vidare efter denna fillmen för att se sju til där man får följa valparna och deras utveckling. helt underbara valpar, mamma och morbror=)

JL goes Poodle


Räddnigshunden Qing


Revingehed














Qing fick testa på att vara räddningshund, de som läst bloggen ett tag vet att han inte skulle passa till det då han är osäker på människor och andra hundar. Men med mig och max som stöd klarade han allt galant. Att gå i tunnlar nedsmetad med skit och i kolsvart mörker, var inte ett problem för Qing. Jag, Max och Qing var svarta av smuts när vi kom hem.


Bichon havanais


Nedrakning, snö, slaks och salt gör att pälsar som är väldigt lätta och flygiga lätt tovar ihop sig.



Bada

Med bomull i örat hörs inte fönen lika mycket


snygging!


På brukshundklubben

Det var ett tag sedan vi var på vår brukshundklubb, men idag åkte vi dit och möte upp vår gamla träningskompis Camilla med sin hund Yran.

Jag tränade på inkallning med ställande och rutan, sen lekte vi en massa=)


Rutan


Bus i rutan


Sedan urartade det och Qing tog tasstarget och sprang runder med, jag tyckte hans ide var superkul och hängde på.
  


Sen blev det bara en massa lek



Situation Qing






Jag längtar så till sommaren, så härligt att slumra i hammocken och låta maxs lillebror leka med hunden. Bada i havet och simma med hunden. Åh du härliga sommar, kom snart och varm mina kinder


Morgonrock

Varför inte en badrock när hunden varit vid havet för ett kvällsdopp?


Man hittar den HÄR


Qing blir finare!

Idag var det Qings tur att hoppa i badet, bli fönad och sedan klippt. Så nu luktar han ljuvligt och är mycket fin!


Bada


Föna


Klippa, syns det någon skillnad=)


Färdig och redo för bus=)



K9

Världens bästa schampo:


Jag har testat en del schampon på min lille svarta och jag kan lätt säga att detta schampo slår dem med hästlängder. Qing var rätt långhårig idag och i vanliga fall brukar det ta mig ca 40 minuter att föna honom torr, men idag tog det alltså mindre än 30 minuter. Dessutom luktar det gått, hundens päls blir len fin och den glänser. Jag rekomenderar detta schampo skarpt. Det känns som pälsen får en bättre kvalite och jag har hört att hundar som lätt tovar ihop blir bättre av detta schampo. Helt fantasktisk!


Engelsk cockerspaniel


En otroligt trevlig herre som tycker att det är oerhört läskigt att klippa framtassarna. Här rakas han ner på kroppen.

  
Bild1, Klippa till tassarna Bild2, Herrn är lite överviktig dock under diet och då får man ligga på trimmbordet för det ka bli tungt att stå upp. Bild3, Herrn älskar att bada och sitter och njuter, det gör att han får bada extra länge.




Det färdiga resultatet, sn nuklippt och glad hund


Amerikansk cockerspaniel

Före:



Undertiden:
  
Bild1, Rycker bort den långa pälsen och i detta fall valppälsen på denna unghund
Bild2, Söt hund
Bild3 "Kammen" den med oranget skaft, underlättar när man drar bort håret somm på bild1. Det andra är coat king, som är en tovutredare men även effektiv att dra bort päls med. Apparaten som ligger på trimbordet är en klippmaskin av market andis agc.

  
Bild1, att få till huvudet på en unghund som inte fått den riktigt pälsen kan vara lite svårt och kul kan det se ut när man precis rakat och klippt (Det blev snyggare sen så klart)
Bild2, Bada Bild3, Föna


Det färdiga resultatet


Denna hund är ingen utställningshund så den klipps för att passa i sitt liv med sina ägare, men vi försöker ändå att göra de så rastypsiska som möjligt fast att det ska vara praktiskt för ägarna


Trimmet

NU ska jag snart bege mig till trimmet, tre hundar står på schemat och kameran kommer att hänga på och alla tre hundar kommer att dokumenteras, vad vi gör och vad vi använder för saker. Så titta in lite senare så får ni se på de söta vovvarna.


Tills dess kan ni titta på när Qing simmade i bassängen på djursjukhuset


Morgonpromenad

Idag hade jag fördelen att börja jobba 11:45. Det gjorde att klockan 8 när klockan ringde kändes som rena sovmorgonen och hunden som låg bredvid fick stå ut med en massa pussar. Vi hade ju all tid i världen! Sedan tog vi bilen till skogen och där gick vi en skön runda i snön. Hade med mig fyra leksaker för att göra ett uppletande med Qing. När jag börajde traska ut för att gömma leksakerna i skogen upptäckte jag att snön var väldigt hög, men en liten extra utmaning för min kortbenta vovve är väl bara bra=)


Första leksaken, en boll i snöre

Intensivt sökande

Kamptrasan

Tennisbollen

Den sista, som var en apportbock var svår att gräva fram i snön


Duktig kille.

Att gömma apportbocken kan också vara ett sätt att bygga upp ett positivt intresse för apportbocken. Jag tycker inte man ska vara maniskt rädd att något ska gå snett ifall man leker in gripandet. Många tror att det kan bli väldigt fel om man inte gör det efter konstens alla regler.


bikerdog!


goggles till hundar, kan vara ra för Bikerhundar och vad passar inte bättre än detta till:


Detta hittar man HÄR


Lära in ligg

Att lära sin hund ligg kan vara väldigt enkelt för hunden lägger sig direkt när man med godis i handen visar ner hunden. Man gör det några gånger och tycker att hunden kan ligg och man tar bort handen med godiset och säger ligg. Hunden tittar frågande på dig och förstår inte vad du menar. Därefter visar du med handen igen och hunden lägger sig. Vad är problemet tänker man, jo problemet är att hunden har sammankopplat ordet ligg med handrörelsen. Därför förstår inte hunden vad du menar när du står helt rakt upp och säger ligg.

Ett lätt misstag är att när man gör handrörelsen med godis i handen, så att hunden följer handen ner mot golvet säger man ligg, när hunden sedan ligger säger man bra och hunden får godbiten. Om man inte vill att hunden ska förknippa handrörelsen med ordet ligg ska man alltså vara tyst när man gör handrörelsen och där man slänger in ordet bra när hunden ligger säger man istället ligg. Det gör att hunden förknippar ligg med själva handlingen som hunden själv gör och inte din handrörelse. Handrörelsen är en stor hjälp för hunden och en sådan stor hjälp måste man banta ner för att hunden ska kunna utföra momentet med bara kommando och inte handrörelse.

Sätt att träna in ligg på.
Ett sätt är att ta tillfället i akt när hunden utför ligg spontant, att säga ligg när hunden håller på att lägga sig och ge en godbit. Är det så att man använder sig av klicker kan man klicka när hunden bjuder på spontana lägganden.

Ett annat sätt är att säga ligg till hunden och sedan visa med händerna, när hunden då lagt sig ger man godis som man inte har i handen utan bredvid eller i fickan. Sedan gör man det igen, säger ligg, väntar ett tag och sedan visar med händerna. Det jag menar med att visa med händerna är att man slänger dem i baken så hunden följer efter. Glöm inte godbiten när hunden ligger. Detta sätt kan ta lite tid, så när man säger ligg ska man vänta i någon sekund innan man visar med händerna. Till sist förstå hunden att efter ordet ligg ska man ner i backen och sedan kommer godbiten. När hunden lagt sig och fått sin godbit kan man bryta övningen genom att kasta bort en godbit och när hunden kommer tillbaka gör man om övningen. Detta är en fördel eftersom man slipper resa upp hunden själv. Det är även viktigt att man lär hunden att lägga sig från både sittande och stående position. Detta sätt kan vara motsägelsefullt mot det jag skrev innan, men hundar är olika och lär sig på olika sätt. Så det ena sättet kanske passar en hund perfekt medan en annan hund behöver andra inlärningsmetoder.

Andra saker som man bör tänka på när man tränar in ligg (och allt annat också) är att man börjar i en lugn och trygg miljö, ibland kan även underlaget ställa till det för hunden om det är för halt till exempel. När hunden har lärt sig ligg på det lugna och trygga stället är det dags att testa det på nya ställen så inte ligg blir situationsbundet och hunden endast kan ligg på hallmattan. Man bör även tänka på vad man vill göra med sin hund i framtiden om man vill träna och tävla något speciellt. Qing kan lägga sig på två kommando och de betyder olika, ligg betyder för Qing, ligg kvar till vidare instruktioner kommer. Detta använder jag i träning och på tävling med honom. Lägg dig betyder kort och gott lägg dig, det finns inga krav på hur länge han ska ligga utan kan själv välja när han vill gå därifrån.

Denisa som ville att jag skulle skriva lite tips om hur man lär in ligg, skrev att hon la handen på baken för att hjälpa sin hund ner. Vilket är väldig logiskt för oss människor men hundar tänker tvärtom. Har man en stor stark hund och trycker ner baken på sin hund märker man att den kämpar emot. Men om man vänder på det och drar lite i pälsen, inget våldsamt, så märker man att hunden kommer att trycka ner baken i marken.

Lycka till med att träna in ligg, vill även påminna er om att det finns säkert flera olika sätt att lära in ligg på. Det ena är inte mer rätt en det andra, det beror på hunden. Så länge man tränar på ett sätt som för hunden är trevligt och stimulerande så finns det inga gränser.


AWARD

Qingsperspektiv har fått sitt första Award från Annso och Putte

Och här kom lite förutsättningar för den som får en award:
Den som får en award ska:
- kopiera den till sin blogg,
- länka till personen som gett den till dig,
- berätta 7 intressanta saker om dig själv,
- välj ut 7 andra bloggare du vill ge awarden till,
- länka till deras bloggar och kommentera hos dem att de har en award att hämta.

Sju saker som Ni inte vet om oss:
1. Den 11 September 2005 såg jag dvärgpudlarna på Sofieros utställning och bestämde mig då att en sådan ska jag ha. 11 dagar senare hämtade jag hem min skatt. Alltså ett helt oplanerat köp, hade ingen aning om vad det var för liten pälsboll jag satt med i famnen på vägen hem från kenneln, men glad var jag.

2. Qing har blivit tränad att vara ensam hemma i mer än två år innan han klarade av att vara ensam utan skall och yl.

3. Qing skulle från början heta Azlan efter Lejonet i Narnia, det var min mamma som bestämde det, men Qing hete redan Qing och då fick mamma ge med sig.

4. När jag skaffade Qing hade jag inga planer på att träna med honom, men när jag upptäckte hans arbetsmotor och samarbetsvilja hade det varit en synd att låta bli.

5. Qing har aldrig träffat och umgåtts med en katt längre än det tar för dem att springa upp i ett träd. Men ändå så kelar han som en katt, drar sig kring ens ben och kelar med nosen som en katt.

6. Husse Max och Matte Jenny har kilat stadigt i snart 9år ock självklart ska Qing ha någon som helst roll på det kommande bröllopet. (ingen datum bestämt, men det ligger i framtiden)

7. Qing kommer att få en liten lillebror när tiden är mogen och han kommer förmodligen heta Buddy

7 stycken som jag vill ge detta award till är: Carina med tyson och gänget Ebba och Molly Alexandra och Ida Mimmi och Bamse Lena med Zamba och Chelsea Jonna och Puff Astir - Azalea

Lycka till!!! 


Resursaggression

Eller matförsvar kan man också kalla det. Det är ett typiskt problem att hunden vaktar sin mat genom att huka sig över skålen eller sitt tuggben och stelna till. I vissa fall morrar hunden och ibland biter hunden de som försöker ta deras mat. I hunden värld är detta helt naturligt att försvara sin mat, men det handlar inte om att hunden vill klättra i rangordningen som många tycks tro. Att försvara den mat som hunden kommit över är helt naturligt ur ett biologiskt perspektiv men inte ur ett mänskligt perspektiv med tanke på att till exempel barn kan hamna i fara utan att ens ha den intensionen. Vuxna hundar kan låta en morrande valp få äta klart ur skålen utan att känna att sin plats i focken förändras eftersom det inte har med det att göra. Detta är självklart inget man ska acceptera men att bråka med hunden om det och ta ifrån hunden benet eller maten då och då kommer säkert bara göra att hunden blir mer och mer vaktande. Det bästa sättet är att tillföra mer mat i skålen eller på benet. Med att tillföra menar jag att man har något gott i sin hand som man lägger i hundens matskål, kanske en god frolic under tiden hunden äter eller något annat som är mycket godare än det som ligger i skålen. Man kan även ställa fram något som man vet att hunden inte gillar för att själv lägga i godbitar med handen och låta hunden äta dem. För att överföra detta på tuggben kan man ha något riktigt gott i handen som man lägger på benet när hunden äter på det. Detta kommer att skapa en positiv bild av händer som blandas med maten som hunden vaktar. En hand betyder inte att maten eller benet kommer att bli borttaget utan något lite godare tillförs. Handen är inte längre ett hot. Låt alla i familjen, vänner och bekanta delta i denna träning och tillsist är hunden ”omprogrammerad”.

Om man vill lära sig lite mer om hundars rädsla och aggressioner kan man läsa en bok med just samma namn, Hundars rädsla och aggressioner av Ingrid Tapper


Nytändning

Har varit lite sparsam med bloggandet men inspirationen har inte varit där. Men den är tillbaka, har en massa att skriva om och redan imorgon kommer jag att skriva om hundar som vaktar sin mat och tuggben. Har även ett annat projekt på gång och när det är klart kommer jag lägga upp en länk i bloggen.

Har precis kommit hem från Åstorp och känner mig nöjd med kvällen. Kursledaren tyckte jag skulle öppna Qings bur så han fick komma ut i salen där vi satt. Det gjorde jag och Qing skällde som aldrig förr, det där gälla skallet, svansen rakt ner, frambenen brett i sär och bakbenen  lite mer ihop. Väldigt osäker med andra ord. Men han gick runt ett tag och ingen gav honom någon uppmärksamhet vilket gjordet att han inte fick någon betalning för sin tro om att människor är farliga. Sedan gick han nästan självmant in i buren igen och la sig fint.

Jag tackar mina kursdeltagare för att de orkade höra på hans skällande, men är vi hundmänniskor så är vi!



Kanske är det bristen på sommarkvällar som gör att inspirationen flyr sin väg ibland!!


Bullar levererat

Detta bar Qing hem idag till frukosten


Du fina kille, vad jag älskar dig!


Apportering

Apportering är något som finns i alla klasser i lydnaden. Apportering kan vara svårt att lära sin hund om man inte har en hund som är avladd till att apportera. Men jag har stött på olika sorters retrivrar som inte velat apportera "självmant"  Jag började att träna apportering med godis i ena handen och apportbocken i andra handen. Meningen var att hunden skulle visa mer och mer intresse för apportbocken och därmed få godis från mig. Det kallas shaping. Detta gjorde att jag pressade min hund för det är tidskrävande och tålamodskrävande eftersom det är hundens spontana beteende som man väntar ut. Detta ledde till att så fort apportbocken visades för Qing vände han bort huvudet från den. Han ville inte ha med den att göra, apportbocken betydde frustration hos matte, vilket var jobbigt för Qing.

Hur löste jag detta? Apportbocken följde med på promenader och på träning. Min sambo följde gärna med och lekte själv med apportbocken, för att bygga upp ett intresse för apportbocken igen. Ibland på promenaderna gick vi och handlade och varje gång ville Qing ha något i kassen att bära, så att bära saker i munnen var inget problem för Qing. Så en dag kom jag på snilleblixten att låta min sambo ha apportbocken i kassen när han kom ut. Det funkade, Qing tänkte inte ens efter utan tog den i munnen och bar den hem. Detta upprepades många gånger och problemet löste sig till slut. Eftersom Qing är rädd för metalljud, kompostgaller, rostfriaskålar med mera som låter läskigt i hans öron bestämde jag mig för att göra likadant med metallapporten och det gick bra. Fast metallapporten bärs med större försiktighet.

En kursare i tävlingslydnad hade samma problem med apportbocken och jag ställde frågan om han bar andra saker i vardagen. Han bar alltid tidningen på morgonen hem från brevlådan så jag bad henne därför stoppa ner apportbocken i brevlådan på kvällspromenaden. Sedan på morgonen gick de ut sin vanliga morgonrunda och hunden ville sin vana trogen bära tidningen. Utan att tänka på det greppade han apportbocken som kom upp från brevlådan och ett problem blev löst.

Ibland måste man tänka utanför ramarna, man behöver inte lösa alla problem inom tävlingslydnad på appellplanen.

Qing apporterar allt som han orkar bära:








En promenad med flocken

Med fickorna fulla med bajspåsar och händerna fulla med koppel begav vi oss ut på en runda.


Från vänster: Chelsea, en tunn dam som behövde täcke, Qing en liten hund som badar i snön och Zamba en rejäl pudeltik med klövjeväskan på. Det tar sin tid att klä på hundarna sitt och ta på alla koppel.


Pudelrumpor!


De kan även gå fint bredvid på en rad.


2009års bragdhund

Klicka HÄR för att läsa på aftonbladet om hunden som förhindrade att hans matte blev våldtagen!!!

Flocken är samlad

Sen i torsdags har vi flyttat tillbaka till maxs mamma med man för att passa huset och deras hundar. De har nämligen åkt till Italien för att hjälpa mannens son att installera sig i sin nya lägenhet. Så här sitter jag nu med massor av kläder på mig, för man glömmer snabbt hur kallt det är i ett hus när man bott i lägenhet i två år. Hundarna trivs tillsammans och att promenera med tre hundar kan vara tålamodskrävande men mest kul...


Självklart sover alla i sängen, det blir varmare så=)


My giant freakhead

Igår var jag i Åstorp för första gången på allmänlydandsinstruktörsutbildningen (långt ord) Det var givande, en massa material delades ut och uppgifter med för den delen. Det blir en del att göra men åh så skönt min hjärna har liksom bara funnits ett tag och saknat stimulans så detta kommer i rättan tid. Igår pratade vi lite om analysverktyg som man behöver för att kunna göra en analys av en hund. Mycket spännande, ännu roligare var att boken som trillade ner i min brevlåda lite tidigare på dagen ingår i kursen. Då måste man vara på rätt spår=)


Qings outfit på morgonpromenaden, döskallefleece och klövjeväska. Fint ska det va!


Fina saker

Trevligare kursare eller snarare trevligare Petra får man leta efter. Denna fina handduk fick jag i julklapp av Petra och efter stränga order om att använda den till hundens tassar så har den hängts på den platsen idag.

Pudeln som är broderad är från en bild av Qing och det är väldigt likt honom när han har den frisyren.


pudel, a good dog!


Alla pudelägare måste bli glada när de läser detta. Det står ju att pudlar passar till allt!!! Vilket de faktiskt kan göra. Ser ni att det är jag som sakt det=)


koppel

Hittde lite fina koppel här



och här



och här




Imponerande

Glöm inte att andas under klippet för samarbetet och glädjen är större än något annat mellan Carolyn Scott och Rookie. Skänk även en tanke till Rookie som tyvärr fick lämna hundlivet tidigare än planerat på grund av sjukdom.




Inspiration

Tvåan i lydands VM. Trond med hunden Bajazz från Norge. Det ger rysningar och det tåras i ögonen. Ta dig tid att titta på allt och njut och låt dig inspireras till en underbar träningsvår.


Slapplördag

Även Qing förstår att det är en helg utan planer.


Så ligger han just nu och sover gott, skönt för honom att allt är lungt och skönt.


Fiskekrokar?

Ett jättesmart och billigt sätt att förvara hundens hårband på är i sånna här:




Köpt på Ö&B för under 50lappen även detta ett fiskartillbehör. Vädigt smart sätt att transportera sin hårband i när man ska på utställning.


Fredag!

Äntligen är veckan slut och helgen här. En välbehövlig helg med så lite planer som möjligt. Idag börjar jag inte jobba förrän 11:15 vilket betyder att jag hinner både raka qings nos och tassar samt ta en långpromenad i skogen med yrvädret. Och, jag har ju fått sovmorgon. Härligt, de första på en månad kanske=)


Qing med sin strupe igårkväll, han äter endast på den i 5-10 minuter innan somnar. Resten av dagen springer han runt med den i munnen och gömmer den lite här och där.


Är det...

Idag ska vi ha middagsgäster, är det kungakronor på servetterna?


Finaste armbandet!


Från KYSSJOHANNA

Jag har ett sådant och jag tycker att det är så fint för texten stämmer verkligen. Cesar Millan har använt denna text på första sidan i en av sina böcker.

För pengar kan du köpa dig an bra hund, men du kan inte köpa den glada svansen


Tailsbythelake

Fina produkter från tailsbythelake


För två hundar

Fyllehund=)


Puma?


Min träningsväska har ett tydligt statement! och hunden är trött efter allt hoppande i snön=)


Snöyra

Idag skulle det varit första dagen på allmänlydnadsinstruktörsutbildningen men snöyran satte stop för det. Det blev intställt och klokt var väl det för jag har aldrig sett så mycket snö på en och samma gång. En runda med Qing blev det, han hoppade som en hare fram och tyckte det var kul att jaga pinnar i den höga snön. Tur han har sin fleceeoverall.


Hundsängar

Hundsängar från fina hund










Hoodie

Jag känner att min hund är i stor behov av en sådan här hoodie från happygolucky


Hundar som tränger

Det finns mycket som kan hända när man tränar in ett fotgående. Om man håller på att lösa ett problem så kan ett annat uppstå. Ett vanligt problem är att hundar ”tränger” under fotgåendet. När en hund tränger betyder det att hunden går lite snett i förhållande till föraren. Rumpan för långt ut och huvudet för långt in. Det finns säker en massa tips och trix på hur man kan lösa detta problem och har ni fler än de jag kommer att skriva om så maila så jag kan publicera dem i bloggen och dela med mig av era idéer.

Om man vill ta hjälp av olika sorters hjälper så kan man använda en vanlig husvägg eller ett staket. Men tänk på att den hjälpen kommer inte att finnas på tävling så de gäller att ha en bra balansgång och ta bort hjälpern så fort som möjligt. Då kan det se ut så här:

























Man går fot med hunden och väggen eller staketet hindrar hunden från att sväva ut med rumpan. Belöna hunden rikligt när den hittar den rätta positionen. Testa hur långt från väggen eller staketet man kan gå utan att hunden tränger. Ifall hunden skulle börja släpa i denna situation för att den känner sig trängd kan man belöna framåt, genom att man kastar en godbit eller boll framåt när hunden hittat rätt position. Men balansgången är även viktig här för att hunden inte ska börja gå för långt fram i fotgåendet.

Man kan även lägga en planka på marken, man kan låna en planka från hoppet. Detta är samma princip som att gå mot en vägg. Vissa hundar vill inte trampa på plankan vilket gör att inte deras rumpa svävar ut och hunden börjar tränga. Detta är en mindre hjälper en väggen eller staketet och man kan därför övergå till denna efter att man testat på väggen eller staketet. Sen finns det vissa hundar som struntar i om det ligger en planka på marken de går på den ändå och börjar tränga. Testa då att lägga två eller tre på höjden och sedan ta av en efter hand. 

Mitt sista tips är vart man belönar hunden. Man ger hunden en minnesbild om vart godiset kommer komma och för att hunden ska komma åt godiset så måste hunden ha rätt position i fotgåendet alltså måste hunden ha rumpan på rätt ställe. Snabbt som tusan ska man ner och belöna på hundens bog tror jag det heter. Därför gäller det för hunden att böja ut huvudet och ta godisbiten och då flyttas automatiskt rumpan in på rätt plats. Jag har provat detta på en stor rottweiler som aldrig tränat fot innan. Han fattade direkt och böjde ut huvudet flyttade in rumpan och fick godiset. Det jag menar med det är att det kan vara svårt att klara detta med en gång när man har en hund som vet att godiset kommer från ögonen och att man ska sitt rakt och fint och vänta på belöningen. Men jag har sett ekipage som har testat detta och med hjälp av de andra tipsen fått rätt på den trängande hunden. Tänk på att ha massor av tålamod, detta kan ta 6 dagar att träna in eller 6 veckor. Men huvudsaken är att det tränas in så att hunden vet vart den ska vara och att det alltid är i den positionen den ska vara.


Kanske är lite svårt att se på en svart hund. Men jag sätter min hand med godis på Qings sida och han böjer ut huvudet för att ta goditen rumpan trycks då mot mitt ben.





Lycka till!!


RSS 2.0