Chilla

Hunden chillar efter en dag i solen.

Gårdagen spenderades på klubben. Bästa tjejkompisen löpte samt massa andra tikar. Qing var okontaktbar vilket kan göra mig så frustrerad, han väljer bort mig av förklarliga själ. Men jag tycker det är så tråkigt, så jag valde bort honom med. Jag band upp honom och lät honom sura medan jag hjälpte mina rallykursare. Efter ett tag vid sin stolpe var han sammarbetsvillig, tur för honom=) Väljer han bort mig, ja då väljer jag bort honom.


Paw Plunger

När hunden har varit ute och blivit smutsig om sina tassar kan det vara jobbigt att gå in med hunden i duschen. Därför har man uppfunnit denna smarta pryl. En burk som man stoppar tassarna i och drar upp och ner. I burken finns det borst och vatten som gör tassarna rena. Man tvättar en tass i taget, torkar av och allt detta kan man göra innan man går in i huset/lägenheten.

 


Finns i olika storlekar beroende på vilken storlek man har på hunden.

Kurs i Åstorp

Ikväll har jag varit på kurs i Åstorp. Eftersom Max slutade lite senare och skulle köra och handla fick Qing hänga med på kursen. Inget honom emot, ja kanske, han tycker det är lite jobbigt med alla människor men efter en halvtimme i lektionssalen la han sig fint ned och vilade sig på min jacka. Han är duktig, så låg han i två timmar, lugn och fin.






Hundens värld

Nu har webbtidningen hundens värld nr4 utkommit. En gratis hundtidning som kommer till ens mail. I detta nummer börjar min lydnadsskola som en fortsättning på förra artiklen om belöningar, I detta nummer presenterar jag fotgåendet (fritt följ eller linförighet)


Självklart skriver jag ut mina artiklar=)


Ofrivillig paus

Kan man säga. De sista dagarna har gått i ett och inte nog med det så lämnade sambon mig på onsdagen för att åka till stockholm med jobbet. Jag och Qing fick klara oss själva i tre långa dagar=) Men det gick fint, Qing fick hänga med på möten på brukshundklubben och han fick ligga i mammas och pappas trädgård när jag var på möten med mitt jobb. Det märks när man blir själv i hushållet, helt plötsligt fick jag laga all mat och handla allt själv, saker som man är bortskämd med annars. Men det gick galant. Lördagen bjöd på stor firma fest på sambons jobb, kändisuppträden, massor med mat och gott vin. Söndagen var det upp tidigt för att supporta mina vänner som tävlade lydand på klubben. Stora framsteg och jag blev så sugen på att tävla med min lille prins. Tur att jag har en tävling i Maj inplanerad;)

Släpar i fritt följ...

Ett tag tränade jag Zamba i fritt följ (tränade även de andra momenten) eftersom jag gärna ville prova på att tävla i brukslydnad. Zamba är inte den snabbaste hunden, hon tar det i sin takt och har inte en sådan lång uthållighet som Qing har (han är en arbetsmyra) Zamba släpade bland annat i fritt följ, vilket betyder att hon gick längre bak en positionen tillåter. För att få fram henne belönade jag med hennes pipboll (som hon även använde som valp vid skendräktighet). Belöningens placering har en stor betydelse, när Zamba låg rätt i position slängde jag fram bollen framför henne, för att hon skulle få en dragning fram. Det viktiga är att belöna när hunden ligger i rätt position och inte när hunden ligger efter för att få fram den.


Ligger lite efter i position

Perfekt, tar upp bollen


Bollen är kastad


Bus med bollen, det ska vara kul att träna!!!

Här tränar vi på halmstads brukshundklubb


Valplåda

En investering för dig med kennel.


Kommer HÄRIFRÅN
Extra utrustning varmelampa, webbkamera, hyllor, hörntak och temperaturmätare.
Inga kanter eller skruvar som kan skada valparna och mjuk botten av hygieniskt material.

Fina grejer!


Mannen i våra liv

Det finns ju en man i våra liv, som älskar Qing minst lika mycket som jag, som busar med honom i tid och otid och som gärna sticker åt honom lite godsaker. Han heter Max och är bäst i världen...


På landsbygden

Efter att vi varit i trimmet tog vi bilen till Camilla och yran, våra partners in crime. Hon bor på landsbygden och solen gjorde vistelsen ännu trevligare.




JAg och Qing tränade lite vittringsapportering


Camilla och Yran tränade med metallapporten


Fint väder och helt underbart,

 I like the countryside!!!


Zamba och Chelsea

Zamba är min sambos mammas (Lena) storpudel, en speciell tjej som vet vad hon vill och som vet hur hon ska få det. Men väldigt gosig och har många gånger läxat upp min lilla goding när han inte sköt sig eller försökt ta hennes saker. Han har stor respekt för henne och hennes revir. Idag hjälpte jag Lena att bada, föna, raka, totta och klippa klorna på Zamba eftersom Lena opererat sin högerhand. Det gick som en dans





Det färdiga resultatet=)

 Sen var det dags för virrpannan Chelsea att få nya tottar och klorna klippta. Eftersom Chelsea ställs ut har hon massor med päls och denna päls måste man ta hand om så den inte slits på när hon busar i skog och mark eller har Qing hängande i öronen=)




Vilar sig lite


Det färdiga resultatet=)


Söndag

och solen visar sig igen, trots att en förkyldning hälsar på så ler jag ikapp med solskenet. Igår ver det grått och trist, till och med hunden ville bara vara hemma och tillbringa dagen i ryggläge. När vi begav oss ut för att titta på ett hus i Viken som verkade intressant var Qing gnällig och stressad i bilen, han ville inte samarbeta på rundan när vi tittade på huset. Men när vi kom hem var han nöjd igen, intog sängen och sov i några timmar. Det har vairt en händelserik vecka för hunden så det är väl bara mer än rätt att han ska få en dag att hämta sig. Så nu idag är han pigg och glad igen.

Idag ska vi gå till trimmet för att bada och föna Zamba, kameran hänger på...

Sedan ska vi ut på äventyr, kameran hänger på...


Pålsjöskog

Varannan fredag har jag privilegiet att börja 11:15. Just idag är en sådan fredag, det gör att jag fick en ordentlig sovmorgon till klockan 8 (länge sedan man kunde sova så länge). Sedan bar det av till Pålsjö skog för att rasta det lilla svarta odjuret. En underbar morgon med solstrålar och inte så många människor.


Vi gick in i hundhängnet och var själva där, så jag kastade ut en massa godis som han fick leta upp.


Nosa nosa


Utsikt över öresund och danmark



Härliga Helsingborg, närhet till skogen och havet är underbart!


Gårdagens rally...

Igår var det rallylydnadskurs. Mycket duktiga kursare och hundar fast att det var andra gången i kursen. Tog inga bilder på dem igår men nästa gång ska jag be om tillåtelse och ta en massa bider på de duktiga teamen.

Jag och Qing hade varit en runda i skogen innan så han var trött och låg och sov i bilen. Fick väcka honom när det var dags att gå banen för hans skull.


Efteråt gick vi en promenad i skogen och njöt av vårens ljusa kväll.


En mysig skog med massor av rådjur och harar.


Helsingborgs Brukshundklubb...


Där trivs vi bra!


Ett stycke Qing


Titta vad ja hittade i den väska ,mamma. En rolig pappersrulle!
Jag bara älskar han busiga uppsyn och glada upptåg..


Inkallning med störning

Att ha en bra inkallning på sin hund är A och O men ibland brister det även om det alltid brukar funka. Vissa saker som till exempel visar sig i skogen eller som luktar intressant kan ibland trigga instinkter och leklust hos många hundar. Att kunna kalla in sin hund i alla lägen gör att man kan undvika olyckor samt konflikter med andra hundägare, joggare eller småbarnsföräldrar. Jag tänkte dela med mig av de tips som vi gav till tjejen på kursen i söndags:

Skvallerträning, oslagbart (nästan) Något man borde börja med när man hämtar hem sin valp. Ni kan läsa mer om detta HÄR

Att aldrig låta hunden få en chans att göra fel. Varje gång hunden får springa och jaga något eller nosa upp ett gott spår med mera får hunden träna sig på det. Belöningen för hunden när den får jaga eller sniffa spår är stor och kan bli svårslagen om hunden om och om igen får göra det. En hund som en gång fått tag i sitt byte (tex) kanin kommer aldrig glömma den underbara känsla. Om man vill att sin hund ska kunna röra sig någorlunda fritt kan införskaffa en löplina (spårlina) och låta hunden ha den dragande efter sig eller så kan man hålla den i handen. Om hunden får upp ett spår eller tänker sticka iväg mot något kul kallar man in hunden EN gång. Om hunden inte vänder börjar man tyst dra in hunden i linan och när hunden är nära dig börjar du backa och prata med hunden: Kom, bra och ger hunden en godbit. Detta kan verka konstigt men ge inte upp, för dagen kommer när hunden direkt kommer på din inkallning.

Jag använde en lina på min hund när han var unghund och gärna sprang iväg och jagade det mesta. Linan var till en början jättelång med en knut i ändan så jag kunde stampa på den ifall han fick för sig att sticka på ett löv 600 meter bort eller en kanin som prasslade. När han stannats upp av den sträckta linan tittade han frågande på mig och då kallade kom han ofta springande tillbaka. Denna lina hade jag på honom väldigt länge, jag gjorde den kortare och kortare efterhand. Jag kan säga att jag har inte en 100% inkallning på honom men den blir bara bättre och bättre med tiden, mycket tack vare skvallerträning. Första gången kan vände när han var mitt uppe i att jaga en kanin när jag kallade på honom kändes som att vinna på lotta, högsta vinsten. Behöver jag säga att han fick all gotter som befanns sig i fickan?

En smart hund lär sig snabbt om du endast kallar in din hund när en mötande hund, person eller joggare kommer. En hund som bara blir inkallad vid dessa tillfällen kommer hellre leta efter det som göra att du kallar in honom än komma till dig. Att kalla in sin hund lite då och då, även om det behövs eller ej gör att hunden inte associerar inkallningen med en mötande hund till exempel. Om man alltid koppar sin hund efter att man kallat in den kommer en smart hund förstå att om jag kommer när du kallar så kommer jag få gå i koppel (dötrist). Samma tips, kalla in då och då, ge en godbit säg varsågod och låt hunden fortsätta vara lös.

Några tips, kan lägga in några fler vid ett annat tillfälle. Men tänk på att inte var för snabb med att ge upp, ibland tar det lång tid och ett evigt nötande. Tålamod tålamod tålamod…


En helg

En helg rullade förbi och vi med den. Lördagen bjöd på Tuffie (amerikans cocker spaniel) i trimmet. Han blev lika fin som förra gången, om inte finare. Söndagen styrde vi bilen mot Åstorp och allmänlydnadsinstruktörs utbildningen. Väldigt givande som alltid, vi gjorde olika övningar där man kunde analysera hundens sociala förmågor, dominans, aggression, förighet, konflikttålighet med mera. Väldigt intressant! Sedan fick vi träffa några ekipage som hade problem med något eller några saker. Dessa skulle vi hjälpa, ge tips med mera utifrån bland annat analysverktygen och realtionsmodellen. Det ekipage som jag och en annan kursare skulle hjälpa hade problem med inkallning i skog och mark med störning. Hunden kunde bli störd av andra människor, hundar, djur med mera och då avbryta inkallningen och springa dit eller jaga det. 

Nu är det dock dags för sängen, men imorgon ska jag berätta vilka tips vi gav och vilka tips jag vill poängtera. 

Natti natti!

 


tillbaka hopp, blir jämnfota hopp=)


Rallylydnad 7/4 2010

Även onsdagen bjöd på rallylydnad på klubben, denna gån var det de stora hundarna i aktiveringskursen som fick prova på. Det gick galant och solen hjälpte till den med!


   
  
 


Qing, rallykille



Han är ju en lydnadskille i grund och botten vilket syns både på kontakt och position fast att jag inte kräver ett fotgående av honom i rallylydnad.


Rally 6/4 2010

Igår var det aktiveringskurs på klubben och rallylydnad stod på schemat, här kommer lite bilder på de som provade på:

        

Rallylydnad

Rallylydnad är en sport där ”teamet” hund och förare, genomför en bana som har designats av en rallydomare. Domaren ber teamet att starta och därefter genomför teamet en bana med övningar utmärkta på skyltar (10-20 övningar beroende på svårighetsgrad).Utförandet av varje övning illustreras genom bild och text på skyltar. Bedömningen är mer generös än i traditionell lydnad. Teamet genomför banan i en rask men normal hastighet, med hunden på förarens vänstra sida. Hund och förare skall utstråla glädje och samarbete under hela genomförandet. I rally krävs inte ett perfekt fotgående men hunden skall befinna sig under förarens kontroll. Teamet genomför banan utan instruktioner från domaren och målet är att genomföra den så korrekt som möjligt från start till mål med ledning av skyltarna. Föraren får kommunicera obegränsat med hunden genom röst- och/eller teckenkommando. Kommunikationen skall användas för att uppnå bästa möjliga genomförande. Föraren får prata, uppmuntra, klappa i händerna eller använda andra verbala uppmuntrande förstärkningar i syfte att uppnå bästa möjliga resultat. Även otaliga upprepningar av röst eller teckenkommando är tillåtet och påverkar ej bedömningen. Det är ej tillåtet att ge hunden tillrättavisande, åthutande eller för hunden obehagliga röst-och/eller teckenkommando. Föraren får inte medvetet vidröra hunden.

Denna text samt bilden är tagen från rally-lydnad.se


Exempel på skyltar


Värme

Det värmer att vara på klubben, le, träffa trevlig människor, glada människor och glada hundar.

Jag bjuder på denna bild efter kvällens rallylydnadsövningar på klubben. Imorgon återkommer jag med fler bilder, för nu är både jag och hund tröttare än tröttast. Imorgon ska vi upp i ottan och gå en lång runda tillsammans. morognrunder är bland det bästa som finns=)



Solen tittade fram och bjöd på ett leende!


Must have=)

När skulle han haft denna på sig? När han går till skolan. (klubben) VAd ska han ha i sin väska? Sin boll.

 Jag har redan svarat på de onödiga frågorna. Jag Qing vill ha en sådan... jättemycket. Kommer HÄRIFRÅN


Ser ni kungakronan? Den är som gjord för min herre!


Extra ögon

När man tränar lydnad kan man träna en del själv, men för att kunna få till det riktigt behöver man minst ett par ögon till som kan titta. För det är svårt att se saker själv i ett fotgående och för mig som är lång som en följetång med en liten hund är det extra svårt att se något. I fotgåendet ser jag inte honom så det  är inte lätt att träna finlir själv. Idag på klubben tränade jag med  Lena (min sambos mamma) som har två storpudlar. Jag tränade på hela moment eftersom vi var själva på klubben kunde jag träna momentträning och inte enbart skvallerträning. Fotgåendet gick utmärkt, testade rutan, andra gången sprang han in i den och jag skrek stanna - perfekt. Ställande under inkallning - perfekt, trots att jag inte tränat det på månader. Läggande under gång - ett snabbt läggande, som jag tränat på i vinter inomhus. Han är väl för kär min kille.


Jag håller i klickern och klickar när Chelsea tittar upp mot Lenas ögon.


Självbelöning

Jobba lite för maten:

Kommer HÄRIFRÅN


Dagens Qing

Redo för bus, hela tiden och självklart ser han fram emot någon timme på brukshundklubben. Mitt lillla hjärta!


När dörrarna öppnas till balkongen springer han ut och ska sitta i mysstolen och titta ut. Varma sommarkvällar får man påminna honom om att vi faktiskt har ett sovrum att sova i.


Påsklov

Men det finns inget som heter lov för min del, Jag är ledig från mitt vanliga jobb vilket gör att jag kan ägna mig åt det jag gillar allra mest: Träna min hund, arbeta med min kropp på gymmet och dricka vin=) En härlig kombination! Sen får jag inte glömma att skriva lite på en text, var och när den publiceras låter jag er veta då.

Redan imorgon bär det av till skogen för en skön morgonpromenad med hunden, sedan en timme på gymmet och efter det träning på klubben. Det är vad jag kallar ledighet!

Qing med ett dentastick


RSS 2.0