Resursaggression

Eller matförsvar kan man också kalla det. Det är ett typiskt problem att hunden vaktar sin mat genom att huka sig över skålen eller sitt tuggben och stelna till. I vissa fall morrar hunden och ibland biter hunden de som försöker ta deras mat. I hunden värld är detta helt naturligt att försvara sin mat, men det handlar inte om att hunden vill klättra i rangordningen som många tycks tro. Att försvara den mat som hunden kommit över är helt naturligt ur ett biologiskt perspektiv men inte ur ett mänskligt perspektiv med tanke på att till exempel barn kan hamna i fara utan att ens ha den intensionen. Vuxna hundar kan låta en morrande valp få äta klart ur skålen utan att känna att sin plats i focken förändras eftersom det inte har med det att göra. Detta är självklart inget man ska acceptera men att bråka med hunden om det och ta ifrån hunden benet eller maten då och då kommer säkert bara göra att hunden blir mer och mer vaktande. Det bästa sättet är att tillföra mer mat i skålen eller på benet. Med att tillföra menar jag att man har något gott i sin hand som man lägger i hundens matskål, kanske en god frolic under tiden hunden äter eller något annat som är mycket godare än det som ligger i skålen. Man kan även ställa fram något som man vet att hunden inte gillar för att själv lägga i godbitar med handen och låta hunden äta dem. För att överföra detta på tuggben kan man ha något riktigt gott i handen som man lägger på benet när hunden äter på det. Detta kommer att skapa en positiv bild av händer som blandas med maten som hunden vaktar. En hand betyder inte att maten eller benet kommer att bli borttaget utan något lite godare tillförs. Handen är inte längre ett hot. Låt alla i familjen, vänner och bekanta delta i denna träning och tillsist är hunden ”omprogrammerad”.

Om man vill lära sig lite mer om hundars rädsla och aggressioner kan man läsa en bok med just samma namn, Hundars rädsla och aggressioner av Ingrid Tapper


Kommentarer
Postat av: Annso

Putte har en tendens att vakta sin mat. Du har föresten fått en award av mej!

2010-02-17 @ 18:29:58
URL: http://annsoputtes.bloggsida.se
Postat av: Carina

Tyson kan vakta ibland, han är jäkligt matglad och så går han på diet så han är väl lite småhungrig alltid. Han gör aldrig något mot oss människor men jag tar ju inte heller maten ifrån honom, däremot om katten skulle komma för närma som gillar hans mat då blir han lite ilsken. Det lustiga i det hela är att katten aldrig låter någon hunsa med henne utom i just denna situation, hon vet väl att hon inte ska vara där.

2010-02-18 @ 05:59:24
URL: http://tysonochganget.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0