Lära in ligg

Att lära sin hund ligg kan vara väldigt enkelt för hunden lägger sig direkt när man med godis i handen visar ner hunden. Man gör det några gånger och tycker att hunden kan ligg och man tar bort handen med godiset och säger ligg. Hunden tittar frågande på dig och förstår inte vad du menar. Därefter visar du med handen igen och hunden lägger sig. Vad är problemet tänker man, jo problemet är att hunden har sammankopplat ordet ligg med handrörelsen. Därför förstår inte hunden vad du menar när du står helt rakt upp och säger ligg.

Ett lätt misstag är att när man gör handrörelsen med godis i handen, så att hunden följer handen ner mot golvet säger man ligg, när hunden sedan ligger säger man bra och hunden får godbiten. Om man inte vill att hunden ska förknippa handrörelsen med ordet ligg ska man alltså vara tyst när man gör handrörelsen och där man slänger in ordet bra när hunden ligger säger man istället ligg. Det gör att hunden förknippar ligg med själva handlingen som hunden själv gör och inte din handrörelse. Handrörelsen är en stor hjälp för hunden och en sådan stor hjälp måste man banta ner för att hunden ska kunna utföra momentet med bara kommando och inte handrörelse.

Sätt att träna in ligg på.
Ett sätt är att ta tillfället i akt när hunden utför ligg spontant, att säga ligg när hunden håller på att lägga sig och ge en godbit. Är det så att man använder sig av klicker kan man klicka när hunden bjuder på spontana lägganden.

Ett annat sätt är att säga ligg till hunden och sedan visa med händerna, när hunden då lagt sig ger man godis som man inte har i handen utan bredvid eller i fickan. Sedan gör man det igen, säger ligg, väntar ett tag och sedan visar med händerna. Det jag menar med att visa med händerna är att man slänger dem i baken så hunden följer efter. Glöm inte godbiten när hunden ligger. Detta sätt kan ta lite tid, så när man säger ligg ska man vänta i någon sekund innan man visar med händerna. Till sist förstå hunden att efter ordet ligg ska man ner i backen och sedan kommer godbiten. När hunden lagt sig och fått sin godbit kan man bryta övningen genom att kasta bort en godbit och när hunden kommer tillbaka gör man om övningen. Detta är en fördel eftersom man slipper resa upp hunden själv. Det är även viktigt att man lär hunden att lägga sig från både sittande och stående position. Detta sätt kan vara motsägelsefullt mot det jag skrev innan, men hundar är olika och lär sig på olika sätt. Så det ena sättet kanske passar en hund perfekt medan en annan hund behöver andra inlärningsmetoder.

Andra saker som man bör tänka på när man tränar in ligg (och allt annat också) är att man börjar i en lugn och trygg miljö, ibland kan även underlaget ställa till det för hunden om det är för halt till exempel. När hunden har lärt sig ligg på det lugna och trygga stället är det dags att testa det på nya ställen så inte ligg blir situationsbundet och hunden endast kan ligg på hallmattan. Man bör även tänka på vad man vill göra med sin hund i framtiden om man vill träna och tävla något speciellt. Qing kan lägga sig på två kommando och de betyder olika, ligg betyder för Qing, ligg kvar till vidare instruktioner kommer. Detta använder jag i träning och på tävling med honom. Lägg dig betyder kort och gott lägg dig, det finns inga krav på hur länge han ska ligga utan kan själv välja när han vill gå därifrån.

Denisa som ville att jag skulle skriva lite tips om hur man lär in ligg, skrev att hon la handen på baken för att hjälpa sin hund ner. Vilket är väldig logiskt för oss människor men hundar tänker tvärtom. Har man en stor stark hund och trycker ner baken på sin hund märker man att den kämpar emot. Men om man vänder på det och drar lite i pälsen, inget våldsamt, så märker man att hunden kommer att trycka ner baken i marken.

Lycka till med att träna in ligg, vill även påminna er om att det finns säkert flera olika sätt att lära in ligg på. Det ena är inte mer rätt en det andra, det beror på hunden. Så länge man tränar på ett sätt som för hunden är trevligt och stimulerande så finns det inga gränser.


Kommentarer
Postat av: Denisa

Min hund lägger sig absolut inte när jag visar med en godis i handen. Det är ju det första vi provade när vi skulle träna in det. Vi har även försökt styra ner godiset mellan framtassarna med hunden i en hörn så hon inte ska backa. Vi har också testat med operant övning där vi väntat ut hunden, men hon lägger sig ändå inte ner.



Får kanske vara med varje gång då när hon spontant lägger sig för kvällen eller så.. men det känns så långt mellan gångerna. Ah ne jag vet inte hur vi ska göra. Får testa oss fram och börja från början igen. Tålamod.

2010-02-19 @ 18:21:19
URL: http://jahdeno.blogg.se/
Postat av: Carina och Russeltussarna

Då förstår jag exat vad jag gjort för fel med Krita och "stå". Får börja lite från början så får vi nog ordning på det.

Ha det bra

2010-02-23 @ 21:57:52
URL: http://carinaduvefjord.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0