Lär din hund att städa

Min hund och säkert andras hundar drar fram sin inomhus leksaker, men de städar inte efter sig. Så när man smyger upp på morgonen för att inte väcka mannen och hunden så trampar man på en pipleksak så man själv håller på att dö av rädsla och man har väckt mannen och speciellt hunden som kommer farande som en pil och tar leksaken.
Så städa är tricket idag:

Om man har en hund som redan kan apportering så har man en liten fördel men har man inte det så kommer detta att gå galant ändå



Lägg ut hundens leksaker på golvet samt korgen eller hinken som leksakerna ligger i. Sätt dig på golvet intill korgen och locka hunden intill dig. Sätt hunden så han/hon har huvudet över korgen.

 

Ta fram en leksak och håll den framför hunden, locka hunden att ta den i munnen, tryck inte in den i munnen hunden måste ta den av egen vilja. Om hunden tappar intresse kan man leka lite med leksaken men inte så hunden tar den. När hunden visar intresse så tar man upp den och håller den över krogen och om hunden öppnar munnen och tar den säger man bra och visar godisbiten. Hunden öppnar då munnen och i korgen trillar leksaken. Man får ta det lungt, ett helt nytt trick är svårt att lära sig och tänk på att inte gå för snabbt fram. Gör om detta några gånger och pausa. Hela tricket kanske man inte kan lära in på samma dag om man inte har en hund med extremt driv.





Efter lite träning förstår hunden vad det handlar om, håll en leksak i munnen och släpp = Godis

Nästa steg blir att ta upp en leksak från golvet och sedan lägga den i korgen:

Ta upp leksaken och lägg den bredvid korgen, för att fånga hundens intresse på leksaken så lyft upp leksaken en liten bit och kasta ner den. Så fort hunden visar intresse för leksaken genom att putta på den eller ta den i munnen så ge muntligt beröm.



Om hunden har tagit leksaken men släpper den direkt så upphör den muntliga belöningen. Rör lite på saken och lek med den och till sist kommer hunden ta leksaken i munnen vänta då med att belöna förrän hunden förstår att den ska i korgen för då kommer godis. Om man känner att det blivit lite för svårt kan man ta ett steg tillbaka och sätta hunden med huvudet ovanför korgen igen och ge leksaken vid munnen och som vanligt ge godis när hunden tagit leksaken i munnen och sedan släppt i den i korgen.

När hunden för första gången lyfter upp leksaken från golvet och släpper den i korgen är du beredd att säga bra så fort hunden öppnar käkarna och släpper leksaken i korgen. När hunden kan detta så kan du ändra ordet bra till just kommandoordet städa. I små steg ökar du avståndet mellan korg och leksak.





Träna ett par minuter åt gången och om man märker att hunden inte riktigtt förstår efter att man haft en längre paus så börjar man om från början Man vill ju att hunden ska komma ihåg att släppa leksaken i korgen ger godis.

Så träna på. Om jag får till det ska jag lägga in en film imorgon hur det går för Qing när han städar

Lycka till!!!


Kommentarer
Postat av: Carina

Oj vad skönt det hade varit om de kunde städa upp själv. Enzo är superduktig på att ta upp allt från korgen, allt är ju så roligt att leka med :-) Ett mycket bra tips

2010-01-11 @ 05:55:18
URL: http://tysonochganget.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0